12 Angry Men

Bu filmi duymayan yoktur heralde. Gerçi izlemeyen sayısı da çok azdır diye tahmin ediyorum. Konuyu ne kadar bilsem de bugüne kadar izlememiştim. Şartların oluşması ile birlikte bu filmi de aradan çıkardım. Ortamlarda “aaaaa nasıl izlemezsin o filmi” tepkisi almamak için 3-5 tane daha filmim kaldı sanırım. Bu film 1957 yılında çekilmiş. Tabi ki siyah beyaz ve hiç bir oyuncuyu tanımıyorum. Ama okuduğum yorumlara bakılırsa Henry Fonda bu sektörde yetkili bir abiymiş.

Filmin konusuna gelecek olursak. Cinayetten yargılanan bir çocuk var. Mahkeme juriye diyor ki hadi gidin toplantınızı yapın da bir karar verin. Juri de bir odaya kapanıyor. Hızlıca oylayalım diyorlar. 11 kişi çocuğa suçlu derken 1 kişi suçlu değil diyor. Tabi herkes ya hacı abi sen neyin peşindesin diyor. Hadi sen de bizim oyu ver de hızlıca evlerimize gidelim. Kararın geçerli olması için oybirliği lazım çünkü. Tahmin edeceğiniz gibi bu bir kişi Henry Fonda.

Sence neden suçlu değil diyorlar. Bir dayanağım yok sadece birisini idama göndermek bu kadar olmamalı diyor. Bu andan itibaren tartışmalar başlıyor. Deliller tekrar inceleniyor fikirler çarpıştırılıyor. Nihayetinde de tahmin edeceğiniz gibi 12 kişi de çocuk suçlu değil diyor.

Ne yalan söyleyeyim biraz abartıldığını düşünüyorum filmin. Çekildiği yıl göz önünde bulundurulduğunda saygı duyuyorum ama yine de “vay be aradan 60 yıl geçmiş hala etkileyici” diyemedim.

Kesinlikle izlenmesi gerekiyor orası ayrı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir