The Boy Who Harnessed the Wind

Sanırım Netflix yapımı olarak izlediğim en güzel film. Başrollerde Chiwetel Ejiofor ve Maxwell Simba oynuyor. Hikaye ise yaşanmış bir olay. Hatta olayı yaşayan kişi bunun kitabını da yazmış. Olaylar Afrika’da geçiyor. Tahmin edeceğiniz gibi zor şartlar mevcut. Yine tahmin edeceğiniz gibi “the boy” bu zor şartlarda güzel şeyler yapmış.

William zeki bir kardeşimiz. Okula gitmeyi, kitap okumayı, bir şeyler araştırmayı çok seviyor. Hatta evlerinde elektrik olmadığı için ve mumları azalmasın diye geceleri nasıl ders çalışırım düşüncesinde olan bir çocuk.

Aile yoksul ancak çocuklarının okuyabilmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Eğitimin önemini aşılamışlar resmen çocuklarına. Eğitimin önemi izleyenlere de bir çok kez veriliyor zaten.

William’ın okul taksidi ise ekilen mahsülün satılıp para kazanılmasına bağlı. Bir sene zengin firmalar odun ihtiyaçlarını karşılamak için bu köye dadanıyor. Köylü ilk başta dirense de paraya ihtiyaçları olduğu için çoğu arsasını satıyor. Firmalar da arsalardaki ağaçları kesiyor. Ağaçların en önemli faydalarından biri de seli engellemek. O sene yağan yağmuru durduracak çok az ağaç kaldığı için bütün mahsüller selde yok oluyor.

Aile yılmıyor olsun yine ekeriz diyor ancak bu sefer de kuraklık baş gösteriyor. Su olmayan yerde mahsül olmuyor, mahsül olmayınca okul taksidi olmuyor. O da olmayınca William okuldan atılıyor.

Kuraklık devam ettikçe insanlar bir bir köyünden ayrılıyor. Kalanlar da devletin sınırlı miktarda satığı tahılla karnını doyurmaya çalışıyor. Hatta hırsızlıklar başlıyor.

William okuldan atıldı ancak eğitime ve öğrenmeye olan aşkı devam ediyor. Kaçak yollardan derslere girmeye ve okulun kütüphanesinden faydalanmaya devam ediyor. Çok uzun sürmüyor bu durum ama yine de o dönüm noktasını yaşayacak bilgileri öğreniyor.

Rüzgardan elektrik üretmek ve elektriği su pompasını çalıştırmak için kullanmak. Babası dahil bunu kimse desteklemiyor, ya oğlum bırak onları gel tarlaya çalış modundalar. Ama bakıyorlar kaybedecek bir şeyimiz kalmadı diyerek William’ın dediklerini yapıyolar.

Ve beklenen son. William’ın kurduğu derme çatma düzenek elektrik üretiyor, akü şarj oluyor, pompa çalışıyor ve su geliyor. Herkes mutlu,

Bir çocuğun hayali ve eğitim bir araya gelince bu tarz mucizeler hiç de zor değil mesajını göze sokmadan, izleyeni sıkmadan vermişler.

Biz beğendik..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir