Gräns

İngilizceye Border olarak çevrilen İsveç filmi. Bu aralar avrupa filmleri izleyesimiz geldi. Genel olarak başarılı filmler çıkıyor. Bu film de çok değişik olmasına rağmen başarılı bir film. Değişik dememin sebebi benzer konuları işleyen filmler olsa da bu filmde makyaj ile beraber bu değişikliğin oldukça başarılı bir şekilde sunulması. İzlerken rahatsız olabileceğiniz sahneler de mevcut. Ama o sahnelerin de altı hiç boş değil. Her ne kadar tanımasak da başrolleri de brakayım şöyle: Eva Melander ve Eero Milonoff.

Filmin konusuna gelecek olursak, kromozom bozukluğu olan bir ablamız metroda güvenlik görevlisi olarak çalışıyor. Çünkü suçu koklayarak anlayabiliyor. Mesela siz bir şey çaldınız ve bu şey cebinizde. Bu ablanın yanından geçerken abla sizde bir sorun olduğunu anlıyor ve sizi yakalıyor. Haliyle önemli bir pozisyonda çalışıyor kendisi.

Yine bir gün çalışırken kendisi gibi kromozom bozukluğuna sahip biri ile karşılaşıyor. Çok şaşırıyor çünkü kendisi gibi birilerinin olabileceğini hiç aklından geçirmemiş. Kendisini insanlığın içindeki bir anormallik gibi görüyor ve insanlara uyum sağlamaya çalışıyor. Ancak bu elemanla tanıştıktan sonra yavaş yavaş kendisinde bir anormallik olmadığı düşüncesini sahipleniyor.

İkili arasında ilişki oldukça enterasan. Yazarak anlatma şansım çok yok izlemek lazım. Cinsiyet kavramı, normallik kavramı, onlara göre “insanlaşma” kavramı, aile olma ve farklı konularda ince dokunuşlar yapıyorlar. Genelde bu tarz şeyleri çok beğenmem ama bu sefer hoşuma gitti diyebilirim. Hatta sanatsal film sevenler baya ayılıp bayılabilir izlerken.

Bir sonraki avrupa yapımı filmde görüşmek üzere..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir