The Post

Başrollerde 88 defa oskara aday olan Meryl Streep ve Tom Hanks‘in oynadığı gerçek bir hikaye. Aslında çok hassas bir konu. Hatta ülkemizde de gündeme gelen bir konu. Devlet sırrı olarak tanımlanan şeylerin haber olarak yapılıp yapılamayacağı üzerine bir film. Amerikanın devlet sırrı ise Vietnam savaşını kaybedeceklerini bile bile yıllar boyunca asker gördermeye devam etmeleri. Hatta bunun bir ülke politikası olarak tanımlanmış olması ve seçilen her başkanın bunu devam ettirmesi.

Burada önemli konu askerlerin bile bile ölüme gönderilmesi. Tek kaygı ise koskoca Amerika savaştan korktu kaçtı demesinler. Bunun farkedilmesi ve sızdırılması arasında ise yıllar geçiyor. İlk haber yapan The New York Times. Tabi bunu kıskanan Washington Post da bu haberin farklı detaylarına ulaşmaya çalışıyor. Bir şekilde kaynağa ulaşılıyor ama çoktan yayın yasağı gelmiş bile.

Bu yasağa rağmen haberin yapılması hem gazetenin kapatılmasına hem de kişilerin hapse girmesine sebep olabilecek bir durum. Bir taraf yapmayalım derken diğer taraf basının susmaması gerektiği ve birlik olunması gerektiği kanısında.

Sonunda haber yapılıyor ve mahkeme sürecine gidiliyor. Yargı, basın özgürlüğünden yana karar veriyor ve Vietnam olayı bütün dünya tarafından duyuluyor.

Öyle inanılmaz bir film değil gibi durabilir ama konunun ciddiyeti göz önünde bulundurulduğunda o adımı atanların ne kadar büyük bir işe kalkıştığı ortaya çıkıyor.

Netflix’e gelmiş çerez ve kültürlenme niyetine izleyelim dedik, çok da pişman değiliz açıkçası..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir