Kongen av Bastøy

İngilizce adı King of Devil’s Island olan Norveç yapımı bir film. Evet yine Avrupa’ya döndük yüzümüzü. Yine yanıltmadı sağolsun. 1915 Norveç’inden bir kesit izliyoruz bu filmde. Tanıdık kimseyi görmeyiz diye bekliyordum ama Çernobil dizisinden Stellan Skarsgård yetkili bir abiyi oynuyor.

Konuya gelecek olursak, bir nevi açık cezavi olan bir mekanı izliyoruz. Buraya hırsızlık yapan, kavgaya karışan, hır gür çıkartan çocuklar geliyor. Belirli bir süre kalıyorlar ve cezaları bitince ayrılıyorlar. Ceza olarak da odun kesme, çamaşır yıkama, duvar boyama vs. işleri yaptırılıyor. Çocukların ismi yok bu arada. Hepsine bi kod atanmış durumda. C3 çamaşırları yıka, C14 bulaşıkları yıka şeklinde bir yaşam var.

Tabi burada çocuklardan sorumlu kişiler var ve çocuklar bunlardan çok korkuyor. Hatta bir tanesi istismara kadar götürüyor işi ama kimsenin sesi çıkmıyor. Yönetim bununla ilgili bir şeyler duysa da sesini çıkartmıyor.

Derken asi bir çocuk buraya geliyor. Geldiği an kaçma planları yapmaya çalışan bu planları kısmen uygulayan bir arkadaş. Bu eleman önce tek başına mücadele veriyor ama zamanla bütün arkadaşları onun yolunda ilerlemeye karar veriyor ve işler çığrından çıkıyor.

Bir taraftan bakınca kötü çocukları yola getirmek için yapılanlar diğer taraftan bakınca acımasız cezalar olarak görülüyor. Bu iki cephe filmin sonunda karşı karşıya geliyor. Tahmin edeceğiniz gibi dramatik bir son sizi bekliyor.

İnanılmaz bir aksiyon yok, durağan sayılacak bir film. Ama yine de izlettiyor kendisini.

1915’de bu kadar acımasız uygulamaları olan Norveç nasıl günümüzde huzur yuvası haline gelmiş anlamak gerçekten zor..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir