Ondskan

Önceki filmi izlemeye karar verdiğimde önerilerde bu film çıkmıştı. Puanı da yüksek olunca çok da araştırmadan izleme listesine aldık. Filmin adı İngilizce’ye Evil olarak çevrilmiş. Konusu ise okulda yaramazlık yaptığı için ailesi tarafından yatılı okula gönderilen bir elemanın yaşadıkları. Tabi arkadaş biraz gergin, asi bir karakter. Yatılı okul da tahmin edeceğiniz gibi zorlayıcı. Ama eleman mezun olmak için bir sene dişini sıkmaya karar veriyor.

Yatılı okulda okumadım hiç ama sağdan soldan duyduğumuz kadarıyla devrecilik en önemli kurallardan. Her ne kadar İsveç de olsa durum değişmiyor. Tabi eleman okula ilk başladığında çok sorun yaşamıyor ama gün geçtikçe okulda borusu öten elemanlar buna da sataşıyor.

Bu okulun diğer yatılı okullardan en büyük farkı okul yönetiminin üst sınıfların koyduğu ve uyguladığı bu kuralları kabul etmesi. Yönetim kadrosundaki öğrenciler alt sınıftaki bir öğrenciye duvar örme cezası veriyor ve yönetim ses çıkartmıyor. Ya da şiddet uygulama oluyor yönetim yine ses çıkartmıyor. Ses çıkartmak bir kenara düzenin sağlanmasına katkısı olduğunu düşündükleri için bu sistemle övünüyorlar.

Günlerden bir gün bizim elemana da ceza veriliyor ama bizimki kabul etmiyor tabi. Cezayı kabul etmemenin de cezası veriliyor onu da kabul etmiyor ve sonuç olarak okul öğrenci mahkemesine çıkartıyorlar.

Bu andan itibaren öğrenci yönetimi bizim elemana oynuyor. Onu kızdırıp, kurallara aykırı bir şeyler yapmaya zorluyorlar. Ama bizim eleman da mezun olması gerektiği için bunlara karşı koymaya çalışıyor.

Hem psikolojik hem de fiziksel şiddeti görüyoruz. Bu bazen canınızı sıksa da bazen ohh be diyorsunuz. Sonra da şiddetin bazen kabul görebileceğini desteklediğinizi farkediyorsunuz. Filmin göstermek istediklerinden biri de bu.

Kuzey Avrupalı kardeşlerimiz yine yanıltmadı güzel bir film izletti…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir