The Great Hack

Netflix üzerinde puanı 7’yi geçen film/belgesel bulmak gerçekten zor. Dizi anlamında içerik iyi olsa da film anlamında Türkiye içeriği gerçekten çok zayıf. Bu belgeseli daha önce duymuştum, güzel yorumlar vardı hakkında. E konu da bilişim ile alakalı olunca izlemeyi çok istiyordum. Baştan söyleyeyim “vay arkadaş neler dönmüş neler” diyebileceğim hiç bir şey izlemedim. Hatta biraz zorlama şeyler da var bana göre.

Aslında konu çok bilindik ve kağıt üstünde illegal değil. Farklı konularda kişiler manipüle edilmeye çalışılıyor. Örneğin seçim zamanı sosyal medya kullanılarak seçmenlerin oy verebileceği partiler değiştirilmeye çalışılıyor. İşte bunu çok iyi yapan bir firmanın “The Cambridge Analytica” skandalları anlatılıyor.

İngiltere’nin avrupa birliğinden çıkması, Rusya’nın ABD seçimlerini manipüle etmesi, Facebook’un kullanıcı verilerini sızdırması vb. konularda bu firma suçlanıyor. Olayları zamanında firmanın önemli kişilerinden olan bir kişinin ağzından dinliyoruz. O da benim zamanımda çok engel olmak istedim ama olmadı triplerine giriyor tabi ki.

Olaylar çok ilgili çekmese de kullanılan yöntemler gerçekten ilgi çekici. Zaten bu firmanın çok göze batmasının sebebi de bu sanırım. Sadece desteklenen kişi/siyasetçi/firma adına olumlu şeyler paylaşmıyorlar. Rakipleri de bir şekilde tongaya düşürecek çalışmalar yapıyorlar. Zaten bir çok ülkede bu yöntemlerle seçim sonuçlarına etki ettiklerini açıklıyor belgesel.

Açıkçası çok daha çarpıcı şeyler izlemeyi bekliyordum ama zaten ucundan kenarından bildiğimiz şeyleri tekrar izledik diyebilirim. Sırf popüler diye izleyip kenara koyabilirsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir