A Twelve-Year Night

Netflix böyle güzel filmler yapabiliyor mu ya? Valla çok şaşırdım. Tamam olay gerçek bir hikaye, bunun da karkısı var ama yine de bu kadar güzel bir filmin ortaya çıkması şaşırttı. Çok benzer olayların Türkiye’de yaşanmış olması belki de filme olan ilgimi artırdı bilemiyorum. Ama gerçekten hem sürükleyen hem merak uyandıran hem de duygulandıran bir film olmuş.

Film Uruguay tarihi ile alakalı. Tabi çok da uzak bir tarih değil. 1973 yılında asker darbe yapıyor. Tahmin edeceğiniz gibi o dönem başta olan, baştakileri destekleyen insanlar hapse gönderiliyor. Tabi burada film o hareketin önemli kişilerinden 3 kişiyi gösteriyor. Ordu bu 3 kişiye zaman zaman aynı yerde zaman zaman farklı yerde hapis cezası çektiriyor. Hem de tam 12 yıl boyunca.

Tabi ki gerçekte yaşanılanların çok daha azı yansıtılıyor ama oldukça acılı bir 12 yıl geçirdiklerine ikna oluyorsunuz izlerken. Burada sadece fiziksel şiddet değil duygusal anlamda da eziyet söz konusu.

Filmin sonu ise çok daha enterasan. Peri masalı derler ya işte öyle bir şey oluyor. Yapılan seçimde halk darbe yapan orduyu seçmiyor. 12 yılın sonunda bu 3 kişi hapisten çıkıyor ve tekrar siyasete dönüyor. Hem de içlerinden bir tanesi başbakan olarak.

En başta da dediğim gibi oldukça beğendiğim bir film oldu. Hem siyasi hem yakın tarih olunca zaten merak uyandırıyordu. Bir de kaliteli oyunculuk eklenince tadından yenmez olmuş..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir