Barcelona

Evet, şimdi gelelim bir tatil yazısına. Aslında bu konuda milyon tane yazı var. Nasıl gidilir, nerede yemek yenir nerede kalınır vs. Amacım zaten bu konularda inanılmaz detaylar vermek değil. Edindiğimiz tecrübeleri yazıp bize de bir hatıra bırakmak. Aşağıda bazı konularda bilgi verdim ama en önemli şeyi başta yazayım. Ekip çok önemli bu tür gezilerde. Sonuçta Mogan’a pikniğe gitmiyorsunuz. 1 hafta beraber vakit geçirebileceğiniz, gerektiğinde iş kitleyebileceğiniz, gerektiğinde uyumanız için uyanıp sorumluluk alabilecek kişiler lazım.

Alt başlıklara geçmeden önce genel bir değerlendirme yapalım. Şehir inanılmaz insancıl. Yürüyorsanız veya bisiklet kullanıyorsanız kralsınız. Bütün yollar buna uygun. Bebek arabası veya tekerlekli sandalye kullanımını da inanılmaz kolaylaştırıyor bu durum. İnsanlar genel olarak az da olsa ingilizce biliyor. Dilden dolayı çok sorun yaşadık diyemeyeceğim. İnsan sayısı kadar hatta belki de daha fazla köpek mevcut. İspanyada zorunlu mu köpek sahiplenmek bilmiyorum ama inanılmaz fazla. Eğer köpekten çok korkarım ben, görsem bile kaçarım diyorsanız bir kere daha düşünün. Çünkü market, eczane, kafe aklınıza gelebilecek her yere köpekle giriş serbest. Belki de hiç sevmediğim için dikkatimi çekti bilmiyorum ama son olarak herkes sigara içiyor diyebilirim. Gencinden yaşlısına herkesten duman çıkıyor.

Şimdi gelelim ana başlıklara;

Barcelona’ya Gidiş: Bizim gidiş Ankara-İstanbul-Barcelona şeklinde oldu. Maalesef direkt uçuş yok Ankara’dan. Yeni havaalanını da görmüş olduk bu vesileyle. İnanılmaz büyük bir yer. Öyle büyük ki uçak içiş yapıyor ama sizin inmeniz 25 dakikayı bulabiliyor. Uzmanların “taksi süresi çok uzun” şeklinde yorumları demekki buymuş. Havaalanı tamamlanınca belki bu süre kısalır bilmiyorum. Ne olur ne olmaz diye iki uçuş arasını 3 saat tuttuk. Ama hiç gerek yokmuş. Öncelikle bağlı uçuş olduğu için ilk uçuşta sorun olursa ikinci uçuş ona göre güncelliyorlarmış. İkinci olarak pasaport vs işlemleri o kadar çabuk bitti ki değil 3 saat 45 dakika sonra da olsa uçuş yetişirmişiz. 

Bu konuda ikinci bir bilgiyi de biletleri aldıktan sonra öğrendik. THY’nin sitesinde çoklu uçuş diye bir kavram var. Bu gidiş ve dönüş yerlerini farklı seçebilmenizi sağlıyor. Mesela gidiş Ankara-İstanbul-Barcelona dönüş Madrid-İstanbul-Ankara yapabiliyorsunuz. Uçuşlar tek yön olarak sayılmıyor ve fahiş fiyatlar oluşmuyor.

Barcelona Havaalanından Tren İstasyonuna Gidiş: Az önce yazdığım çoklu uçuşu geç öğrendiğimiz için gezinin ilk durağı olan Valencia’ya tren ile gitmeye karar verdik. Tren biletimizi de önceden aldık tabi. Eğer tren biletiniz varsa havaalanından tren istasyonuna ücretsiz gidebiliyorsunuz. T2 terminalinden 5 dakikalık bir yürüme ile tren istasyonuna gitmek için binebileceğiniz metroya ulaşıyorsunuz. Eğer uçağınız T1 terminaline indiyse T1 terminalinden T2 terminaline ücretsiz gidebileceğiniz servise binmeniz gerekiyor.

Metroya binmeden ücretsiz biletinizi bastırmayı unutmayın. Tren biletinde combinar code diye bir şey var. O kod ile ücretsiz bileti bastırmanız gerekiyor. Oradaki görevlilerden destek alabilirsiniz.

Barcelona’da Konaklama: Konaklama konusunda verebileceğim tek tavsiye gezilecek yerlere biraz yakın bir yerde kalmanız. Her bütçeye uygun konaklama imkanı mevcut tahmin edeceğiniz gibi. 

Biz gezimizi ikiye bölmüştük. Önce Valencia sonra Barcelona. Tren istasyonuna kadar başarılı bir şekilde geldik. Kan ter içinde kalmışız. Hepimizin amacı trene binip biraz olsun dinlenmek. Elimde bilet yetkili abiye nerden bineceğimizi sordum. Sağolsun dayı ispanyolca bir şeyler anlattı etti. Nasıl anlamsız baktıysam en son “cancelato” dedi. Başımdan aşağıya kaynar sular döküldü işte o an. Çok fazla yağış olduğu için Valencia tren istasyonu komple kapatılmış. Ne zaman yeni bir trenin gideceği de meçhul. Gittik müşteri hizmetlerine, otobüs ayarlıcaz dediler. Canım sağol bize iade yapın dedik ve paraları aldık.

Ama bir sorunumuz var nerede kalacaktık? Hemen Barcelona’da kalacağımız yeri aradık. Hacı müsaitse 2 gün sonra değil şimdi gelelim dedik. Eleman maalesef müsait değil deyince ikinci defa kaynar sular döküldü. Birimiz airbnb diğerimiz booking yer aramaya başladık. Yakındaki yerler gecelik 3000 tl civarındaydı. Bi tık uzak ama ucuz bir yer keşfettik ve yürümeye koyulduk. Tabi bu esnada yağan yağmurdan bahsetmeyi unutmayalım.

Neyse ucuz otelimize doğru tedirgin, şaşkın, üzgün ve ıslak bir şekilde yürürken o mübarek mekan karşımıza çıktı. Daha fazla yürümektense burada kalalım dedik ve kapıyı çaldık. Bahsettiğim yer Hostal İdeal. Eleman demez mi rezervasyonunuz var mıydı diye. Burada da kalamayacaksak vay ben ölem diyecekken yer var dedi sağolsun. Bize odamızı gösterdi. 

Şu beden öyle bir yatakta yattı ya kelimeler kifayetsiz gerçekten. Böyle filmlerde mültecilerin tutulduğu odalar olur ya işte ordan biraz hallice bir oda verdi bize kardeşim sağolsun. O geceyi geçirdik. Sabah olduğu gibi de bavulları alıp gerçek konaklama yapacağımız eve geçtik.

Barcelona’da Ulaşım: Bu konu kişiden kişiye değişiyor. Kimi ben bürümeyi severim deyip toplu taşıma kullanmıyor. Kimisi ben rahatıma düşkünüm deyip hiç yürümüyor. Barcelona her ikisine de imkan sağlıyor. Metro ağı tahmin edeceğiniz gibi çok geniş. Yürümek isteyenlere ise inanılmaz geniş yürüyüş yolları sağlıyor. Trafikte resmen önceliklisiniz. Adım başı ışık var. Ayrıca bütün şehir ova gibi dümdüz. Biz genel olarak ilk gideceğimiz yere taksi ile gittik. Dönüşte ise mola vere vere yürüdük. Sonuçta da 7 günlük 20560 adım ortalama yakaladık. Normal bir zamandaki haftalık ortalamam 2500 adım civarında.

Ulaşım için farklı kartlar var. 10,20 ve sınırsız binişlik. Sınırsız biniş olan 3 gün süreli veya 2 gün süreli olabiliyor. Bir de hem müzelere giriş yapmanızı sağlayacak hem de ulaşımı sağlayacak bir kart var. Ancak hem çok pahalı hem de önemli yerlerin hiç birine giremiyorsunuz. Girişi 3-5 euro olan yerlere girebiliyorsunuz diyebilirim. 

Ekip kalabalık ise hiç bulaşmayın bence metroya falan. Taksi ile gidin her yere. Son olarak taksilerde ek bir ücret var. Gidilen mesafeye göre ek bir ücret ödüyorsunuz. Şehir merkezinde genelde 1 € ek ücret verdik ama havaalanına giderken 6 € ek ücret verdik. Bu bilgi taksimetrede görünüyor zaten. 10 yazdı neden 11 verecekmişim diye tartışmayın yani kimseyle.

Barcelona’da Gezilecek Yerler: Bu konuda yazabileceğim tek şey gezilecek yerlerin açılış ve kapanış saatlerine bakmanız. Bir de bazı yerlerin ücretsiz günleri oluyor. Ücretsiz biletler çok çabuk tükeniyor, erkenden bakmakta fayda var. 

Barcelona’da Ne Yenir?: Herkesin kesin yiyin dediği 3 şey var. Paella, Tapas ve Churros. Paella’nın görüntüsü bile beni rahatsız etti. Bütün deniz böcekleri var içinde. Ama o kadar gittim denemeden olmaz deyip bir kaşık tattım. Kesinlikle bana göre değil. Tapas ise küçük meze olarak binlerce çeşit mevcut. Tabi ki hepsini deneyemedik ama ne aldıysak memnun kaldık. Bizdeki ara sıcak/ara soğuk mantığına karşılık diyebiliriz. Doyurmayan ama aç da bırakmayan öğünler olarak yiyebilirsiniz. Churros ise bir tatlı. Böyle tulumba gibi ama içinde çikolatadır, kremadır bir şeyler var. Sürekli yiyince bayıyor tabi ama arada yiyince gayet hoş. Alkol konusunda bilgi veremeyeceğim ama sular ve kahveler oldukça başarılı.

 Belki yazılacak daha çok şey var ama şimdilik bu kadar. 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir