Momo

Kitabın yazarı olan Michael Ende’yi google ettiğimizde fantastik çocuk kitabı yazarı diyor. Açıkçası başka kitabını okumadım ancak bu kitabı göz önünde bulundurarak çocuk kitabı yazarı tanımını oldukça sığ bulduğumu söyleyebilirim. Evet kitapta geçen ana karakter çocuk, olaylar fantastik ancak yetişkinler için de hem okuması keyifli hem de içeriği çok kaliteli diyebilirim. Yani fantastik olaylar var evet ama öğretilmek istenen şeyler oldukça gerçek.

Kitabın ana karakteri Momo. Bütün olaylar Momo ve arkadaşlarının çevresinde geziyor. Momo tek başına yaşayan bir çocuk. Antik bir tiyatronun içinde kendisine yapılan küçük bir odada yaşıyor. O bölgedeki bütün çocuklar da arkadaşı. Sadece çocuklar da değil aslında yetişkinlerin çoğu da onun arkadaşı. Çünkü Momo bir çok insanın yapamadığı bir şeyi yapıyor. İnsanları dinliyor. Evet saatlerce dinliyor, tek kelime bile etmeden karşısındakini uzun süre dinleyebiliyor. Hal böyle olunca da canı sıkılan, dertlenen, mutluluğunu paylaşmak isteyen soluğu Momo’nun yanında alıyor.

E tabi tahmin edeceğiniz gibi bir de kötü karakterler var. Kötü karakterlerin insanlara zarar verme şekli ise oldukça değişik. Onların zamanlarını çalıyorlar. Bir şekilde insanları boşa zaman harcamama konusunda ikna ediyorlar. Tabi boşa zaman kavramı onlar için geçerli. Mesela arkadaşlarınızla konuştuğunuz süre boş zaman onlar için veya ailenizle yemek yemeniz bir vakit kaybı.

Peşinde olunan şey “zaman” olduğu için insanların en fazla zaman geçirdiği aktiviteler kötü adamların hedefi oluyor. Hal böyle olunca Momo kötü adamların hedefine geliyor. İnsanların Momo’nun yanında vakit geçirmesi kötü adamların istemediği ve engellemek için planlar yaptığı bir durum haline geliyor.

Bu andan itibaren de kötü adamlar ve Momo arasındaki mücadeleyi okuyoruz. Tabi kötü adamların karşısında tek başına mücadele vermiyor Momo. Ona da yardım eden, insanların kendilerine ait zamanları istedikleri gibi kullanmalarını isteyen iyi insanlar da mevcut. Bu arada sadece insan yok Momo’ya destek olan başka canlı da mevcut.

Açıkçası okuması çok zevkli, 3-4 günde bitirebileceğiniz bir kitap. Hiç de çocuk kitabı gibi değil. 7’den 70’e herkesin okuyabileceği bir kitap.

Okumanızı şiddetle tavsiye ederim..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir