Gleason

Amazon Prime Video üzerinde izlenebilecek neler var diye bakarken gözümüze çarpan belgesel. Aslında tam belgesel demek doğru değil çünkü adamın kendi kaydettiği görüntüler filmin çoğunu oluşturuyor. Eski amerikan futbolu oyuncusu Steve Gleason‘ın ALS teşhisi konulduktan sonra filme aldığı anları izliyoruz. ALS nedir diyecek olursanız Stephen Hawking’in hastalığı demem yeterli olur sanırım. Tabi videoları ardı ardına izletip bitirmiyorlar. Gayet güzel bir akış ve anlatım söz konusu. Hastalığa dair, hastalık sürecinin ne kadar zor olduğuna dair bilgiler ediniyoruz.

Videoların amacı çocuğuna notlar bırakmak. Çünkü çocuğu doğduğunda konuşma yetisini büyük oranda kaybedeceğini biliyor ve ona söylemek istediklerini konuşabiliyorken söylemek istiyor. Bu zorlu süreçte Steve Gleason‘ın babasıyla, eşiyle, arkadaşlarıyla, takımıyla olan etkileşimini izliyoruz. Bazen hüzünlenerek bazen kıskanarak bazen de gülerek.

Bu hastalık o kadar zor bir hastalık ki, eğer tedaviyi kabul ederseniz uzun bir süre yaşabiliyorsunuz. Tabi çok yüksek oranda bakıma muhtaç bir halde. Bu yüzden hastalığa yakalananların %95’i tedaviyi kabul etmiyormuş. Çok zahmetli ve maliyetli olduğu için.

Steve Gleason tedavi sürecine devam etmeyi seçiyor ve kurduğu vakıfla inanılmaz bir farkındalık oluşturuyor. Siyasi kararlar aldırabilecek kadar büyüyor etkileri.

Film bittiğinde Steve Gleason‘ın başardıklarını görünce helal olsun be diyorsunuz. Ancak yaşadığı hayatın zorluğunu görünce de içiniz paramparça oluyor. Aile olmak, arkadaş olmak, baba olmak, eş olmak işte bu gibi durumlarda ortaya çıkıyor.

Tavsiye edilir, izleyiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir