Devlet

2020’nin son kitabı Platon yani nam-ı değer Eflatun tarafından yazılan bu kitap oldu. Tabi kitap biraz eski yani bilmeyen duymayan yoktur diye düşünüyorum. Hatta konusu bile oldukça tanıdık herkes için. Benim için de böyleydi durum. Ama çoğu insan gibi ben de henüz okumamıştım kitabı. 2020 çoğu açıdan kötü bir sene olsa da bana kitap okuma alışkanlığını tekrar kazandırmıştı, finali de sıradan bir kitapla değil de binlerce yıl önce yazılmış bu kitapla yapmak güzel oldu bence.

Kitabın konusuna gelecek olursak, aslında o da oldukça bilindik. İdeal bir devlet nasıl olmalı sorusuna cevap aranıyor. Eş dost toplanmış, yarın bi devlet kursak sizce nasıl olmalı tartışıyorlar. Tabi bu tartışma sığ bir çerçevede değil olabildiğince detay seviyede yapılıyor. Eğitim sisteminden adalet sistemine yöneticilerin nasıl seçileceğinden vatandaşın haklarına kadar bir çok konu tartışılıyor.

Tartışmanın en güzel tarafı ise kimse kimseye kendi görüşünü empoze etmeye çalışmıyor. Her konuşan savunduğu fikri ve onu destekleyen şeyleri anlatıyor. Karşı taraf da sakince dinleyip evet bu konuda senin dediğin daha doğru deyip yola devam ediyorlar.

Anlatılanların %90’ı günümüz için de geçerli diyebilirim. Yani kitaptaki şekilde bir devlet yönetimi sağlansa ideal bir devlet günümüzde de oluşur. Bazı katılmadığınız noktalar illaki olacaktır ama kitabın yazıldığı daha doğrusu yazıldığı tahmin edildiği dönemi düşünürseniz bu çok normal bence.

Kitap çok eski olsa da çeviri oldukça yalın diyebilirim. Öyle ağdalı bir dil söz konusu değil. Zaten gerekli yerlerde ek açıklamalar mevcut.

Okumanızı tavsiye ederim. Günümüzü binlerce yıl öncesi ile kıyaslayıp durum değerlendirmesi yapmanız konusunda faydalı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir