Beyaz Zambaklar Ülkesinde

Her on kişiden dokuzunun adını bildiği, ne hakkında olduğunu bildiği bir kitap. Ancak bu dokuz kişiden en az 3-4 kişi de kitabı okumamıştır. Ben de onlardan biriydim. Kitap Grigory Spiridonovich Petrov tarafından yazılmış. Bu kitabın bilinirliğinin en büyük sebeblerinden bir tanesi de Atatürk’ün okul müfredatına alınması emri. O kadar kıymetli bir kitap yani. Kitapta anlatılanlar ise günümüzde refah denince akla gelen ilk ülkelerden biri olan Finlandiya’nın bu hale nasıl geldiği hakkında.

Finlandiya bu günlere hiç de kolay gelmemiş onu öğrenmiş oldum. Bir İsveç dövmüş bir Rusya. Sürekli başka ülkelere bağlı bir şekilde hayatını devam ettirmiş. Tabi bu sürecin böyle gitmemesi gerektiğini düşünen insanlar mevcut. Bunların en başında da Snelman adlı bir aydın bulunuyor.

Snelman Finlandiya’nın kalkınması ve gelişmesi için nelerin yapılması gerektiği konusunda halkı bilgilendirici etkinlikler düzenliyor. Tabi bu toplantılar, seminerler giderek popüler bir hal alıyor ve halk her geçen gün bilinçleniyor. Bu süreçte elimizde ne var ve elimizde olanla neler yapabiliriz motivasyonu ağır basıyor. Gün geçtikte elde ettikleri de artıyor haliyle.

Ülke kaynaklarının nasıl kullanılması gerketiği, okullarda çocukların hangi konularda eğitilmesi, ailelerinin bilinçlendirilmesi gibi çok temel konularda çalışmalar yapılıyor. Tabi bu çalışmalar karşılığını günümüz Finlandiya’sı olarak veriyor.

Birlik, beraberlik ve millet ruhu bu hareketin temelini oluşturuyor.

Kitap çok kısa bu yüzden bu süreçlerin detaylarını okuyamıyoruz. Bunları daha detaylı anlatan bir kitap çok daha etkileyici olacaktır diye düşünüyorum. Bu kitap ise hap bilgi sunuyor bize. Rüyanın bir günde gerçekleşmediğini çok güzel bir şekilde anlatıyor.

Bir çırpıda biten bir kitap. Bu yüzden daha fazla okumamazlık etmeyin bence..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir