Aslan Asker Şvayk

Bu zamana kadar okuduğum en uzun kitap sanırım. Kitap 1921 yılında Jaroslav Hašek tarafından yazılmış. Ben bu yaşıma kadar hiç duymamıştım böyle bir kitabı ancak tamamen benim cahilliğim. Hatta farklı kişiler tarafından tiyatroda da sahnelenmiş kitap. Zaten kitabı okurken olaylar gözünüzün önünde o kadar güzel canlanıyor ki olsa da izlesek diyorsunuz.

Kitap bir askerin merkezinde gelişiyor diyebilirim. Karakterimizin adı Şvayk. Kendisi tam bir baş belası. Normal bir zamanda olsa yaptıkları söyledikleri dikkate alınmayabilir ama savaş esnasında böyle bir karakterin ortalıkta dolaşması gerçekten oldukça traji komik.

Şvayk sürekli farklı komutanlara veriliyor ve farklı yerlere gönderiliyor. Şvayk ile bir gün geçiren ben ne yaptım da seninle tanıştım moduna geçiyor. Bu olaylar sizin de yüzünüzde gerçekten bolca tebessüme sebep oluyor. Yani yazılanları tahmin etmek imkansız değil tabi ama bir süre sonra siz de acaba bu sefer ne yapacak moduna giriyorsunuz ve sadece okuyorsunuz.

Bu kadar uzun olmasına rağmen (880 sayfa) hiç sıkılmadan bir çırpıda okuyorsunuz. Gerçekten bir bu kadar daha olsa keyifle okurdum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir