Adaptation

Başrollerinde Nicolas Cage ve Meryl Streep in olduğu 2002 yapımı değişik bir film. Açıkcası filme haberturkün bir haberinde denk gelmiştim. En iyi bilmem ne türündeki 15 film listesinde ortalarda bir yerlerdeydi. İzleme kararım biraz riskliydi ama çok da pişman olmadığım. Belki kalabalık bir ortamda izlesem hiçbirşey anlamayıp suçu filme atardım ama tek izlediğim için sanırım bu sefer birşeyler anladım.

Filmde bi senaristi oynuyor Cage. Takıntılı, kendini bir türlü sevmeyen, heyecanlandığında terleyen, pasif bir karakter. Bir de bunların tam tersi özelliklere sahip ikiz kardeşi var. O karakteri de yine Cage oynuyor. Cage en son Being John Malkovih’in senaryosunu yazmış şehirde ünlü bir senaris. Bu seferki işi de orkide çiçeği hakkında yazılmış bir kitabın filme uyarlanması. Kitabın yazarı da Streep.

Genelde dahi olarak adlandırılan Cage bu seferki senaryo işinde tıkanıp kalıyor. Bi heyecanla yazmaya başlıyor ama bir süre sonra bütün yazdıkları doğru çöpe gidiyor. İlk önce sorunun kendinde olduğunu düşünüyor ve onlarca kitap okuyor Orkide çiçeği hakkında. Streep in kitabını da yatağının başucundan ayırmıyor. Her okuduğunda “bu sefer nereden başlayacağımı biliyorum” diyor ama sonuç değişmiyor.

Filmin bir diğer yüzü de Streep in bu kitabı yazma hikayesi. Bu süreçte orkide çiçeği hakkında tonla bilgi bilen Chris Cooper ile tanışıyor ve günlerini beraber geçirmeye başlıyorlar. Kitabın amacı bu kadar nadide olan çiçeğin hikayesini anlatmak. En sonra amaçlanan da “Hayalet Orkide” çiçeğini görebilmek. Kitabın sonunda da malesef bunun gerçekleşmediği yazılıyor.

Buraya kadar herşey normal. Film ilerledikçe bir şeylerin ters gittiğini, birilerinin yalan söylediğini anlıyoruz. Streep gerçekten çiçek için mi yazmış kitabını, Cage acaba kitaptakiler gerçek olmadığı için mi yazamıyor bir türlü kitabı..

Filmin sonuna doğru herşey ortaya çıkıyor. Kişisel duygular, söylenen yalanlar, kandırılan insanlar. Şöyle bi baktımda baya anlamışım galiba filmi bu sefer. Temiz bir kafayla, sakin sakin izleyin. Yoksa gitgellerin arasında kalırsınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir