Graduation

Orjinal adı Bacalaureat olan Romanya yapımı bir film. Tabi Avrupa yapımı olunca beklenti yükseliyor. Oldukça gerçekçi senaryolar izledik bugüne kadar. Tabi gerçekçi olması beraberinde durağan olmasını da getiriyor ama güzel film izleyeceğim diyorsanız bunu göze alacaksınız. Her şey uçup kaçmalı olmuyor. Ha bu demek değil ki bu film inanılmaz iyi. Genel bir yorum yapmak istedim en başta o kadar.

Şimdi gelelim filme. Tabi ki filmi beğendim, ama öyle bitince ayakta alkışlayacak kadar değil. Konusu oldukça olağan. Defalarca duyduğumuz şeyleri izliyoruz aslında. Bir aile var, çok da birbirine bağlı değiller. Özellikle anne baba arası yok denecek kadar. Zaten adamın başka bir ilişkisi var.

Zaten filmde 8-10 kişi görüyoruz. Adamın ailesi, ilişkisi olan kadın ve çocuğu, son olarak da adamın muhatap olduğu kamu çalışanları. Diyeceksiniz ki kamu çalışanları ne alaka. Filmden anladığımız üzere bir işinizi halletmek istiyorsanız bir çok kamu gorevlisi ile muhattap olmak zorundasınız. E ne var bunda her yerde bu söz konusu, neden film çekmişler diyecek olabilirsiniz. Evet haklısınız, ancak film bunu kör göze parmak sokma şeklinde işlemiyor. Yani doğrudan bu yola girmek gibi bir motivasyon yok. Hatta bu tarz şeyleri çok da desteklemiyor ailemiz. Ancak iş kendi kızlarına geliyor bir şekilde. Kendi kızı için bu çarka girmek zorunda kalıyor ve o an anliyor ki herkes birisine bir “iyilik” yapıyor ve herkes başkasına “borçlanıyor”.

Burada bir diğer çarpıcı konu da ne kadar ileri gidebileceğiniz. İyiliği istersiniz ve kabul görmezse peşini bırakır mısınız? Yoksa para mı teklif edersiniz? Ya da şantaj mı yaparsınız? Yoksa tehdit mi edersiniz?

Çok sakin başlayıp çok da aksiyonlu bir hal almadan ilgiyi ve merakı yüksek tutan bir filmmiş kendisi. Tabi ki daha iyi olabilirdi, konu çok bilindik ama çok farklı sunulabilirdi. Peki nasıl derseniz bir fikrim yok, ama filmi bir üst seviyeye çıkaracak bir şeyler eksik kalmış gibi hissettim.

Neyse efendim, dediğim gibi aksiyon peşinde değilseniz kaçirmayin derim..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir