The Killing of a Sacred Deer

Hiç de uzun zaman olmamıştı Colin Farrell‘in oynadığı bir filmi izlemeyeli. Bu sefer yanında Nicole Kidman var. Ama açıkçası ikisi de başrol değil. Bu sefer aslan payı Barry Keoghan adlı oyuncuya gidiyor. Henüz oldukça geç ama gelecek var bu çocukta. Filme dönecek olursak; izledikten hemen sonra “bu ne la” diyebilirsiniz. Ben böyle dedim en azından. Ama sonra biraz araştırınca filmi anlamak için en azından filmin kötü olmadığını anlamak için yunan mitolojisinden Agememnon’u bilmek gerektiğini öğrendim. Bu dayının hikayesini okuyunca filmin kötü değil ortalamanın üzeri bir film olduğunu anlıyorsunuz.

Filmde bir doktorun sıkıcı hayatını izliyoruz. Hayatı klişelerden ibaret. İş arkadaşlarıyla, çocuklarıyla, eşiyle yaşadığı her şey klişe. Çok düz bir hayatları var. Bu döngünün içine Martin diye bir çocuk giriyor. Sonradan anlıyoruz ki doktor bu çocuğun babasının ameriliyatına girmiş. Söylentiye göre ameliyat esnasında kafa bi dünyaymış. Çocuk da babasının ölümünü buna bağlıyor ve doktordan intikam alacağını söylüyor. Filmin isminde geçen “Kutsal Geyik” aslında çocuğun babası. Çocuğun hesaplaşması ise şu şekilde; “Oğlunu, kızını yada eşini öldüreceksin. Sen kesinlikle ölmeyeceksin. Önce yürüyemeyecek hale gelecekler, sonra yemek yemeyecekler, en sonunda ise gözlerinden kan gelecek. O zaman çok geçmiş olacak. Bu yüzden erkenden karar vermelisin”.

Doktor ilk önce bu tehditi sallamasa da önce oğlunda sonra kızında bu emareler görülmeye başlıyor. Sonra da eşiyle durumu konuşuyor. Ya bişe yok ben halledeceğim triplerine girse de eşi işin ciddiyetini kavrıyor ve napalım çocuklardan birini öldürelim zaten yaşımız çok da fazla değil bi tane daha yaparız diyor. Bunca sene babalarıı çıldırtan çocuklar birer meleğe dönüşüyor. Kısacası işler Martin’in istediği hale geliyor.

Filmin sonunda da o istenen tercih yapılıyor. O aşamaya gelmek kolay olmuyor tabi ama 3 kişinin ölmesindense bir kişiyi feda etmek mantıklı gelmeye başlıyor.

Bu geçiş aşaması zaman zaman rahatsız edici, bazen ürkütücü bazen merak uyandırıcı. Film uyumanıza izin vermiyor. Yine de uyumayı başaranlar olabilir ama artık o da yetenek meselesi.

Dediğim gibi sadece film anlamsız gelebilir ama kutsal geyik hikayesini okuduktan sonra o kadar da anlamsız gelmeyecektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir