Saatleri Ayarlama Enstitüsü

Ahmet Hamdi Tanpınar’ın akıcı ve etkileyici romanı. Kitabı okurken hemen her olay gözünüzün önünde canlanıyor. Betimlemeler ve anlatım çok başarılı. Hatta sadece olaylar ve mekanlar değil karakterlerin mimiklerini bile hayal edebiliyorsunuz. Tabi burada karakterlerin orjinalliği çok önemli. Öyle her zaman karşınıza çıkacak bir karakter değil kitaptaki kahramanımız. Bir saat aşığı “Hayri İrdal”. Kendisi gerçekten çok naif bir adam. En azından etrafınki insanlar değişene kadar öyle.

Kitabın konusu ise eski zamanlarda kurulan bir enstitü merkezinde geçen olaylar diyebiliriz. Tabi bu kadar genel ve basit değil. O enstitü nasıl kuruldu, ne amaçla kuruldu, çalışanlar kimler, enstitünün kaderi nasıl şekillendi vs. vs.

Olaylar anlatılırken kişilerin istekleri, beklentileri, davranışları gözünüzün önünde değişiyor. Yazar toplumun modernleşmesini ya da modernleşme isteğini bu enstitü çevresinde o kadar güzel anlatıyorki sanki kitap dün basılmış dersiniz.

Okurken çok keyif aldım. Dediğim gibi kitap resmen günümüzü anlatıyor. Saatleri ayarlama enstitüsü yerine başka bir kurum koyun olaylar çok da farklı değil günümüzde.

Şiddetle tavsiye edilir..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir