The Damned United

İngilizlerin efsane hocası Brian Clough ın teknik direktörlüğünün anlatıldığı 2009 yapımı film. Bakmayın efsane dediğime, filmi izlemeden adını bile duymamıştım. Zaten biyogrofi izlememizdeki amaçlardan bir tanesi de genel kültürü arttırmaktı. Bu yüzden film amacına hizmet etti diyebilirim.

Brain değişik bir teknik direktör. Tarzı, takımla konuşması, başkanla konuşması vs. farklı bir karakter. Tabi her gittiği takıma Peter Taylor ı götürmesi yine onu değişik kılan unsurlardan. Bu ikisi çalıştırdıkları bütün takımlarda başarıya ulaşıyor. Bu takımlar arasında en göze çarpanı Derby. Bu takımı alt ligten alıp üst lige çıkartıyorlar ve burada da şampiyon oluyorlar.

Dönemin en iyi takımı da Leeds United. Taa bunlar ikinci ligdeyken kupada Leeds ile eşleşiyorlar. Tabi hem şehirde hem de Derby kulübünde büyük bir heyecan. Koskoca Brian bile temizlik yapıyor Leeds gelmeden. Peki Leeds geldiğinde ne oluyor, yapılan onda inceliği sallamayıp Derby yi bi güzel yeniyorlar ve şehirden ayrılıyorlar. Buradaki esas nokta ise maç sonunda Leeds hocasının Brian ın elini sıkmaması, onu görmezden gelmesi. İşte bu noktadan başlayan bilenme operasyonu Leeds i yenmek için bir üst lige çıkmaya hatta orda da şampiyon olmaya kadar götürüyor kulübü.

Peki ne oluyor; Leeds in başında 13 sene kalan Don Revie İngiltere milli takımının başına geçiyor. Yerine ise bizim Brian. İlk defa yardımcısı olmadan bir kulüp çalıştırıyor. Daha doğrusu çalıştıramıyor. 44. günün sonunda kapı dışarı ediyorlar kendisini. Sonrasında da gururunu yenip Peter den özür diliyor ve tekrar eski günlerine geri dönüyorlar.

Film boyunca Fatih Terim’in Milanda yaşadıklarını, Alex ile Aykut Kocaman’ın arasında geçenleri, Aziz Yıldırım ile fenerin başındaki hocaların arasında geçenleri görebilirsiniz. İzlerken biran bile sıkılmadığımı söyleyebilirim.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir