The Help

Uzun zamandır izlemeyi istiyordum ama bir türlü uygun ortam oluşmadığı için izleyememiştim. İzledikten sonra da uygun ortamın yalnız olduğumda oluşabileceğini anladım. Bizim elemanlarla izlemeye başlasaydık muhtemelen yarım saat içinde kapatırdık ama tek izleyince öyle olmuyor işte. İster istemez etkiliyor film.

1960 ların Amerikası. Beyazların dediğim dedik çaldığım düdük dönemleri. Zenciler ayrı otobüs, ayrı taksi hatta ayrı tuvalet kullanıyor. Zenci kardeşlerimiz ayak işlerine bakıyor. Film de bunun üzerine kurulu zaten. Hemen her evde bir hizmetçi var ve bunların hepsi zenci. Yok zenciler şöyle, yok aynı kapıyı kullanmayalım, aman çocukları zencilerden uzak tutalım vs. İyice beyaz düşmanı oluyorsunuz filmi izlerken.

Derken beyazların içinden birisi bunun yanlış olduğunu anlıyor ve bu hizmetçilerin hikayelerini bir kitapta toplamak istiyor. Tabi bütün hizmetçiler karşı çıkıyor. Nasıl çıkmasınlar eyalet yasasının 3. bendinin 4. fıkrasında diyor ki eğer bir zenci beyazla aynı hakka sahip olduğunu ifade ederse soluğu hapiste alır.

Tabi zorluklar bir şekilde atlatılıyor ve kitap oluşturuluyor. Bu süreçte o dönemde zencilerin neler yaşadığını az da olsa anlıyorsunuz. Artık mazlumun yanında olma psikolojisi mi yok sa çok değil 40-50 sene önceki olaylar olması mı bilmiyorum ama gerçekten yaşandığını hissediyorsunuz anlatılanların.

Bütün bunları anlatmak için iki saat yirmi dakika fazla bir süre. Filmi yarım saatte de bitirebilirlerdi. Ama bundan da şikayet etmeyeceğim. Sonuçta her sahnede Emma Stone vardı. Kötülerin düşmanı, iyilerin dostu..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir