Halfeti

Şanlıurfa gezisinin ikinci yazısı Halfeti üzerine olacak. Halfeti’ye nasıl gidilir, orada neler yapılabilir ve nasıl dönülür konuları hakkında kısa bilgiler vereceğim. Öncelikle Halfeti’ye nasıl gidilir sorusunun cevabı ile başlayalım. Halfeti’ye gitmek için otogarın alt katında bulunan ilçeler otogarına gitmeniz gerekiyor. Otogara gitmek için Toplama meydanından 72 numaralı otobüse binebilirsiniz. Otobüsler kartlı ama para ile de binebiliyorsunuz. İlçeler otogarına geldikten sonra Yaylak-Halfeti minibüsüne binmeniz gerekiyor. Minibüslerin sıklığı değişebiliyor. Biz haftasonu gittiğimiz için 35 dakikada bir kalkıyordu minibüs.

Yaklaşık 2 -2,5 saatlik bir yol bekliyor sizi. Yaylak’a kadar gayet güzel bir yolculuk yapıyorken, Yaylak’tan sonra köylere girmeye başlıyor araba. Ara ara ana yola çıksa da Yaylak-Halfeti arası köylere gire çıka ilerliyorsunuz. Bu da biraz baş döndürücü olabiliyor. Ama pamuk tarlasıydı, fıstık ağacıydı derken yol bitiveriyor.

Halfeti yeni ve eski olmak üzere ikiye ayrılıyor. Araba sizi eski Halfeti’ye kadar indiriyor. Burada yapılacak şeylere gelecek olursak. Öncelikle bi karnınızı doyurun derim. Mekanların çoğu afedersiniz iteleme peşinde. Hele hele menü yok abi ben sana sayayım ne var diyen bir yere oturduysanız koşarak kaçın. Ne yiyelim derseniz, adını her yerde göreceğiniz şabut balığını deneyebilirsiniz. Mevsimi Nisan-Mayıs imiş ancak buzlukta tutanlar da var tabi. Biz denedik ama öyle parmaklarımızı yiyecek bir lezzet bulamadık açıkçası. Balık dışında klasik kebap çeşitlerinden yiyebilirsiniz. Bu konuda da haşhaşlı kebabı öneririm.

Yemek yedikten sonra sıra tekne turunda. O hep resimlerde gördüğünüz minareyi ancak tekne turu ile görebiliyorsunuz. Tur yaklaşık bir saat sürüyor. Bütün turlar öyle mi bilmiyorum ama bizim bindiğimiz hiç beklemeden geri döndü. Keşke orada biraz kalsaydık da 3-5 foto daha çekeydik diyebilirsiniz siz de.

Tekrar karaya ayak bastıktan sonra yapabileceğiniz çok birşey kalmıyor. Hediyelik eşya bakabilirsiniz, asma köprünün üzerinden karşıya geçebilirsiniz.

Son olarak nasıl dönülür konusunda bilgi vereyim. Arabalar sizi eski Halfeti’ye getiriyor ama siz aramazsanız geri almak için inmiyor. Gerçi bırakırken size söylüyorlar şu numarayı alın bizi arayın ki müşteri olduğunu bilelim diyorlar. Gitmek istediğiniz saatten bi yarım saat önce ararsanız o arabayı yakalayabilirsiniz. Dönüş akşam 6’ya kadar var. 6’dan sonra Urfa’ya dönme şansınız toplu taşıma ile mümkün değil. Konaklayacak baya yer var ama bana sorarsanız hiç gerek yok.

Gidiş geliş süresi ve tekne turu hesaba katılırsa Halfeti için bir tam gün ayırmak mantıklı.

Bu arada dönüşte de bütün köylere giriyor araba.

3 Responses to Halfeti

  1. […] gezisinin 3. yazısını da yazayım dedim. Bazı bilgiler Halfeti yazısı ile ortak olduğu için çok detaya girmeyeceğim. Harran’a nasıl gidilir kısmına […]

  2. Arzu dedi ki:

    Halfeti minibusleri icin otogara gitmeye luzum yok, merkezdeki Abide adi verilen avmnin onunden yolcu aliyorlar. Havas otobus duraginin orada bahsetigim avm.

    • admin dedi ki:

      Evet yol üzerinde de baya binen olduğunu görmüştük. Yer bulma riski olabiliyor bu durumda tabi ama otogara kadar gitmemek için dediğiniz güzergahtan da binilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir