Deadwood

Ben dönem dizisi severim hem de biraz vahşi batı tadında olsun diyen birisi için on numara beş yıldız dizi. Ama yok ben bunları sevmem diyenler için de inanılmaz sıkıcı bir dizi olabilir. Açıkçası dönem dizilerini severim ama ille de western olsun diye aramam. Gerçi bu dizideki westernlik öyle ahım şahım abartı değil. Çünkü olay çok farklı.

1800’lü yılların sonunda geçiyor hikaye. Hikayenin tamamı tek bir mekanda geçiyor, Deadwood kasabasında. Bu yüzden başrolde Deadwood var diyebiliriz. Burası sıradan bir kamp alanı iken resmi bir kasaba olma yolunda ilerliyor. Dizi boyunca da hem bu gelişimi hem de bu kasabadaki insanların bu gelişim sırasındaki hayatlarını izliyoruz.

Kimi bar işletiyor, kimi otel, kiminin hırdavatçı dükkanı var kiminin at çiftliği. Bütün bu insanlar bir arada yaşıyor. Tabi huzur içinde değil. Gün geliyor vay efendim sen bana ters mi baktın diye birileri ölüyor. Tabi cesetleri gömmüyorlar genelde. Kasabada domuz çiftliği olan bir çinliye veriyorlar.

Dizi genelinde devam eden bir aksiyon, ya da ne bileyim inanılmaz bir aşk hikayesi yani klasik bir olay silsilesi beklemeyin. Dizinin en kötü yanı bence inanılmaz durağan olması. Bazen 2 saat sonra buluşalım diyorlar ve o iki saati izliyoruz bir şekilde. Bu durağanlık bazen can sıksa da bazen de kendini izletiyor.

Dizinin izlenebilirliği konusunda en büyk pay bence Al Swearengen karakterini canlandıran Ian McShane‘e gidiyor. Dayı gerçekten ağlatmış. Yani beni 1800’lü yılların son zamanına denk gelecek şekilde oralara ışınalsalar bu adamı göreceğimi düşünüyorum. O derece içselleştirmiş. Diğer karakterler de fena değil ama bu karakter gerçekten diğerlerinden 8-10 gömlek yukarda iş çıkarmış.

Kasaba yaşantısı, işlerin yasallaşması, seçimlerin yapılması falan derken dizi bitiyor. Örle bir sona bağlandığını falan da düşünmeyin. Sanki orda hayat devam ediyor da biz artık izleyemiyoruz gibi oluyor.

Durağanlığını tekrar vurgulayıp bu tarz sevenlere önerebilirim. Dönem dizisi olsun, artaksiyon olmasa da olur diyorsanız iyi seyirler. Ama bakayım bu dizi de neymiş diye başlarsanız iki bölüm sonra bırakırsınız..

One Response to Deadwood

  1. […] belirteyim, dizi versiyonunu izlemediyseniz boşuna filmi izlemeyin. Ama puanı yüksek ama vahşi batı severim […]

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir