Breaking Bad

Finalini 29 Eylül tarihinde yapan bir efsane kendisi. Dexter’dan sonra bu diziyi bitirdiğim için çok şanslı olduğumu düşünüyorum. Çünkü o çöküntüyü bundan başka bir dizi toplayamazdı sanırım. Gerçi bittiği için ayrı bir çöküntü yaşıyorum ama olsun, böyle bitsin yeterki bi dizi.

 

Dizi ile ilgili yerli ya da yabancı 100 lerce sitede yorum bulabilirsiniz. Ama bulamayacağınız şey kötü birşeylerin yazılmış olması. Şu bir gerçek ki dizi hep bu şekilde devam etmedi tabi ama 4. sezon ve son sezon gerçekten inanılmaz kaliteli. Beklenmedik yerlerde ilişkiler kuruluyor, tam dizinin açığını bulduğunuzu zannediyorsunuz ama tokat gibi cevap geliyor.

Peki ne hakkında bu dizi? Kanser olduğunu öğrenen bir kim ya öğretmeni, Walter White, ailesinin geçimini düşünmek zorunda. Öğretmenlik dışında da bir araba yıkama yerinde çalışıyor. Tabi buralardan kazandığı paralar yüksek meblalar değil. Walter’ın ise doğmak üzere olan çocuğu, koltuk değnekleri ile yürüyen bir oğlu ve ev kredisi gibi sorumlulukları var. Bu yüzden daha fazla para kazanmanın yollarını arıyor. Bu noktada ise Jesse Pinkman ile tanışıyor. Karakterleri aşağıda yazacağım için detaya girmiyorum.

Bu ikili önce küçük çapta meth üretimine başlıyor. Ama işler planladıkları gibi gitmiyor. Çünkü kimyanın her türlü ayrıntısını bilen Walter inanılmaz kaliteli meth üretiyor. Tabi mal bu kadar kaliteli olunca talep de aynı şekilde artıyor.

3-5 kilo ile başlayan bir üretim dizinin donuna doğru yüzlerce kilo seviyesine geliyor. Haliyle kazanılan para da on bin dolarlardan milyon dolarlara geliyor. Dizi de bu yükselişi ele alıyor. Tabi sıradan bir kimya öğretmeni meth kralı olurken etrafındaki gelişmeleri de işlemeyi ihmal etmiyorlar.

Karakterlere gelecek olursak;

Walter White: Sosyal medyadaki adıyla Walter reyiz, ya da karizmatik adı ile Heisenberg. Masum bir kimya öğretmeni iken kanser olduğunu öğrendiği andan itibaren ailesi için çırpınıyor. Sırf kenara 3 kuruş para koyayım diye başladığı meth üretiminden milyon dolarlar kazanma başlıyor. Tabi herşeyin bedeli var.  Sıradan bir adam olmaktan meth baronu olmaya geçiş tahmin edilebileceği gibi türlü tehlikelerden geçiyor. Bu geçiş sürecinde zaman zaman destek görüyor bazen de herkesi karşısına alıyor. Ama son bölümde eşine söylediği “Herşeyi kendim için yaptım” cümlesi bulunduğu konum hakkındaki görüşünü net bir şekilde ortaya koyuyor.

Jesse Pinkman: Tam bir berduş bu arkadaş. Sağda solda ot çekiyor, birilerine borç takıyor. Evi deseniz afedersiniz it bağlasanız durmaz. Ama şu bir gerçekki Walter reyizini piyasaya sokan kendisi. Zaten o andan itibaren ikili arasında inanılmaz bir bağ oluşuyor. İkilinin yükselmesi Jesse için de iyi haber tabi ama bi andan sonra Jesse olanları kaldıramaz hale geliyor ve sürekli işin içinden çıkmaya çalışıyor. Ama bu işlerin öyle hadi bye diyerek gerçekleşmeyeceğini çok acı şekillerde öğreniyor.

Skyler White: Aslında bu kadın için bir harf bile yazmam ama yine de insanlık bende kalsın. Öncelikle şunu söyliyeyim, kendisi en itici dizi karakterleri listesinde bir numara. Yine yerli yabancı sitelerde bu bilgiyi bulabilirsiniz. Bu iticiliği sağlayabildiği için belki karakteri canlandıran Anna Gunn’ı tebrik etmek lazım ama karşıma çıksa kadın demem iki tane çarparım heralde. Dizi boyunca bi sıkıntılar, bi adamı dibe çekmeler, bi mutlu olmamalar. Keşke bu yaptıklarının karşılığını alsaydı ama WW yine insanlığını konuşturup gereken cezayı vermedi kendisine.

Hank Schrader: Kendisi Walter’ın bacanağı ve narkotikte çalışıyor. Önemli bir karakter değil kendisi ta ki son sezonda Walter ile ilgili bazı şeyleri öğrenene kadar.

Maria Schrader: WW’nin baldızı. En az ablası kadar itici. Gereksiz triplere girip sorumluluk almaya çalışıyor bazen ama öyle elle tutulur bir olayı yok dizi boyunca.

Walter White, Jr: WW’nin oğlu. Koltuk değnekleri ile yürüyor kendisi. Zaman zaman babasına inanılmaz bağlı, bazen de babasına çok kızgın. Hatta bi ara o kadar kızıyor ki ismini kullanmayın kendisine Flyn denmesini istiyor.

Saul Goodman: Tam bir pislik. İkilinin parayı bulduktan sonra hukuki anlamda bel bağladığı kişi. İpteki adamı kurtaran cinste bir avukat değil tabi ama hukuktaki açıkları o akdar iyi biliyor kigerektiği yerlerde çok önemli işler yapıyor. Avukatlığının yanı sıra tanıdığı katiller, eroin tüccarları, sahte kimlik hazırlayanlar ile WW’nin sık sık başvurduğu kişi oluyor.

Diğer karakterleri yazmaya çok da gerek yok diye düşünüyorum. WW ve etrafındakiler arasında geçen bu diziyi kesizlikle izlemenizi ve izlettirmenizi öneririm. Objektif bir gözle bakında “ulan adam meth üretiyor, insanların ölmesine sebep oluyor” diyorsunuz ama demek ki insan bazen kötülerin kazanmasını isteyebiliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir