Divines

İki tane liseli ergenin arkadaşlığını ve dramını anlatan fransız filmi. Oyuncuların hiçbirini tanımıyorum haliyle. Ama hangi dilde hangi renkte hangi ırkta olursa olsun ergenlik aynı onu gördüm. Sanırım oynayan kişilerin bu yaşlara yakın olması oyunculuğun gerçekçiliğinde önemli. Bizde en son 45 yaşındaki Emre Altuğ’u lise dizisinde öğrenci yapmışlardı.

Bu iki arkadaş biraz asiler, biraz başıboşlar biraz da vurdumduymazlar. Dersler kötü, aileler ile aralar sıkıntı. Ama ikisinin arasından su sızmıyor. Bir bardak çorba bulsalar beraber ekmek doğrayıp içiyorlar. Tabi fakirlik diz boyu. Bu gözümüze sokuluyor. Bir de kızlardan birisinin müslüman olduğu gözümüze sokuluyor. Ama filmde hiç rolü yok bu ayrımın. Nasıl diğer kızın hristiyan ya da yahudi ya da neye inanıyor ise onu belirtmemeleri gibi bunu da belirtmeyebilirlerdi. Alttan alttan islam = fakirlik = suç algısı var biraz. Bir kaç defa camiye girip çıkıyorlar çünkü. Neyse sosyal mesajımızı da verdik filme dönelim.

Bu iki kafadarın tek derdi daha güzel bir hayata sahip olmak. Bu da çabuk para kazanmaktan geçiyor. Bir şekilde mahalledeki kötü insanlarla iş yapmaya başlıyorlar ve para kazanıyorlar. Tahmin edeceğiniz gibi işler yolunda gitmiyor ve sorunlar çıkmaya başlıyor. Bu sorunlardan kaçma çabaları da beraberinde geliyor. Ama hepimizin bildiği gibi bu illete bir defa bulaştın mı kolay kolay ayrılamazsın.

Filmde de böyle oluyor, ayrılış sancılı ve dramatik.

Kesin izleyin diyemem ama keşke izlemeseydim demek de ağır olur.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir