Ahlat Ağacı

Filmi izleyeli çok oldu ama yazmaya üşendim açıkçası. Nuri Bilge Ceylan‘ın izlediğim ilk filmi sanırım. Çok duyduk okuduk tarzını ama yazılanların çizilenlerin gerçek olduğunu bu filmle görmüş oldum. Başrolde Dogu Demirkol ve onun babasını canlandıran Murat Cemcir var diyedilirim. Bennu Yildirimlar ise cefakar ana olarak ara ara boy gösteriyor. Filmin süresi ise tahmin edeceğiniz gibi 3 saatin üzerinde. Araydı reklamdı derken 4 saatinizi alıyor film. Herkes bu uzunluğu kalite ile doğru orantılı olarak yorumlasa da ben bu görüşe karşıyım. Hiç mi kısaltılamazdı yani? Bu film 188 dakika değil de 175 dakika olsa seyirci domates mi fırlatacaktı sahneye? Neyse NBC başkan yaptıysa vardır bir bildiği deyip detaylara geçelim.

Film tam bir Türkiye özeti. Milyonlarca özetten bir kaçı aslında. Ana konu üniversite bitirip eve gelen bir gencin yaşadıkları. Ailesini beğenmiyor, akrabalarını beğenmiyor, yaşadığı yeri sevmiyor, esnafı sevmiyor. Hep bir sorun bir eksiklik görüyor. Kendisinin ise bu gidişe dur demesi gerektiğine inanıyor. Bunu yapmak için de bir kitap yazmış. Bu kitabı bir yayınlarsam Nobel garanti modunda. Kitabı yayınlatmak için ise para lazım tabi. Ailede para yok, akrabalarda yok, arkadaşlarda yok, iş yok güç yok..

Bu ana hikayenin yanında küçük küçük olaylar da var. İşte küçük yerde yaşamanın sorunları ele alınmış. Dini bazı göndermeler var. Bir modern imam bir eski kafa imamın yaklaşık 45 dakikalık sohbetini izliyoruz mesela. Gerçekten çıkın en yakın camiye gidin muhtemelen çok benzer bir imam göreceksiniz. Sıkıştığı yerde işte bunlar hep kader, takdiri ilahi deyip kenara çekilen bir tip. Bu diyalog mesela çok güzeldi ama 5. dakikada aldık biz mesajı neden 45 dakika izledik?

Tabi her ne kadar ülkenin en kaliteli yönetmeni denilse de belki de tek hatası gereksiz bir aşk hikayesi koymak olmuş. Yine 45 dakika süren bir ağaç altı sohbeti, hiç bir yere bağlanmayan, olmasa da olur diyebileceğimiz türden. Ama yine yaptıysa vardır bir bildiği deyip kenara çekilelim.

Oturan yerlerinizin bol ağrısı ile filmi bitirebilirsiniz buna hazır olun. İnanılmaz bir son yok buna da hazır olun. Ama olması gereken de bu bence. O kitap basıldıktan sonra Nobel gelseydi olmazdı, ya da yıllar sonra o aşk hikayesi canlansaydı olmazdı. Gerçekten olaylar çok olağan şekilde devam etmiş ve sonuçlanmış.

Bir sonraki NBC filmini en az 6 ay sonra izlemeyi düşünüyorum. Henüz bu kadar sanata hazır değilim çünkü..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir