Gisaengchung

İngilizce’ye Parasite olarak çevrilmiş bir Kore filmi. Filmin adı çok da güzel çevrilmiş. Her sahnede neden bu adı seçtiklerini anlıyoruz. Filmin adı kadar kendisi de oldukça başarılı. Genelde sosyal mesaj kaygılı filmleri sevmem ama bu film çok güzel vermiş mesajları. Zaten bir ton ödül kazanmış festivallerde de. Kadro konusunda ise hiç birini tanımadığımı söylemem gereksiz bir detay sanırım.

Filmde bir aile esas alınmış. Tahmin edeceğiniz gibi bu aile parazit olarak hayatını sürdürüyor. İnterneti komşudan çalıyorlar, yemeği çalıştıkları yerden falan. Ailenin kendi içinde muhteşem bir uyumu var. Bütün üyeler birbirini tamamlıyor.

Bir gün ailedeki erkek çocuğa özel ders teklifi geliyor. Hacı senin kafan çalışıyor filancaların kızına ders verir misin diyorlar. O da hemen kabul ediyor tabi. İşte o an master plan devreye giriyor. Amaçları o evi ele geçirmek. Ama öyle ev sahiplerini öldüreyim tapuyu üstüme yapayım şeklinde değil. Bütün çalışanları bir şekilde işinden edip aile olarak o eve girmeyi amaçlıyorlar.

Şöförün yerine baba, temizlik ve yemek işlerini yapan kadın yerine anne, evin küçük çocuğunun özel eğitimi için de kız kardeş evde işe başlıyor. Tahmin edeceğiniz gibi bu işe girişlerin hepsinde ayrı üç kağıt dönüyor.

Ev sahipleri bir gün kampa gittiğinde bizim parazitler evin keyfini sürmek istiyorlar ve işler bu anda karışmaya başlıyor. Evin eski görevlisi kapıya geliyor. Ne olur izin verin içerde çok önemli bir şeyimi unuttum diyor ve içeri giriyor. O an anlıyoruz ki eski çalışan evin mahzeninde kocasına bakıyor. Yıllardır orda adam. Anlayacağınız üzere parazitlik farklı bir şekilde de olsa yine karşımıza çıkıyor.

Bunlar birbirlerini yerken ev sahipleri arıyor ve çok yağmur yağdı kamp iptal eve geliyoruz diyorlar. 

Ev sahiplerinin dönmesi, eski çalışan ile yeni ailenin mahzende kavga etmesi, birbirlerine zarar vermesi yani parazit olmak için inanılmaz bir mücadele.

Filmin sonunda ise “ne oldum dememeli ne olacağım demeli” temalı sahneler izliyoruz. Cinnet geçiren mi dersiniz, ben artık elit insanlar kategorisindeyim derken kullandığı sabundan parazit olduğu yüzüne vurulan mı dersiniz..

Çok vurucu bir sonla film bitiyor. Gerçekten her sahnesi ayrı güzeldi ama sonu en güzel yeri olmuş diyebilirim. 

İzlemeyip uyuyanlar çok şey kaybeder..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir