First They Killed My Father

Hiç bir oyuncusunu tanımadığım bir Netflix filmi kendisi. Oyuncular tanıdık değil ama yönetmen oldukça tanıdık; Angelina Jolie. İlk film için bir kitap uyarlaması seçmiş hanımefendi. Gerçek bir hikayeyi beyaz sahneye taşımış. Kitabı okumadım ama paralel gitmediği yerler varmış Özellikle filmin sonu kitaptakinden oldukça farklıymış.

Konumuza gelecek olursak, Kamboçya’da komunizm adı altında yapılan kıyımlar esas alınıyor diyebiliriz. Ülke yönetimine el koyan Khmer Rouge oluşumu hızlı bir şekilde etkisini hissettiriyor. Bizden olmayanın Kamboçya’da yaşamaya hakkı yok düşüncesi hakim. Hele ki bu darbe olmadan devlette/orduda falan çalışıyonsa direkt infaz.

Film bu olayları 5 yaşında bir kızın gözünden anlatıyor. Ama gerçekten gözünden. Kamera sürekli o kızın yüzünü çekiyor. İlk başlarda çok rahatsız etmemişti de sonradan baydı diyebilirim.

Ailesinin nasıl dağıldığı, babasının nasıl öldürüldüğü, kardeşlerinin nasıl farklı yerlere gittiğini vs.

Tabi yapılan zulümler çok ağır. Ağızlarda sürekli bir “eşitlik” imaları ama uygulama hiç de öyle değil. Milyonlarca insan bu süreçte acı çekiyor, ölüyor. Fiziksel acının yanı sıra duygusal acı da had safhada. Normalde hiç yapmayacakları şeyleri yapmaya zorlanıyor insanlar.

Tahmin edeceğiniz gibi bu süreç bitiyor. Dağılan aileler, kaybedilen hayatlar, kaybedilen canlar ile birlikte.

Başta da dediğim gibi film kitaptan haliyle gerçekten farklı bitiyor. Bu yüzden kendi küçük araştırmanızı da yapmanızı öneririm.

Biraz daha kısa tutulup yüze çekimler daha az olaydı daha da beğenebilirdim belki de.

Angelina ablamızı tebrik eder başarılarının devamını dileriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir