The Social Dilemma

Netflix tarafından çekilen sosyal medyanın günah çıkarma belgeseli. Anlatılan hiç bir şey sizi şaşırtmıyor. Yani ucundan kenarında teknolojiye ilginiz var ise, ya da ne bileyim bir süredir sosyal medya kullanıyorsanız duyacağınız hiçbir şey sizi şaşırtmıyor. Tabi bunları gerçek kişilerden duyuyorsunuz. Mesela Twitter’dan birisi çıkıp diyor ki “evet insanların şu şu bilgilerini çalmak için böyle bi yol izledik”, veya başka bir sosyal medyadan başka birisi çıkıyor “kullanıcı onayını almak için şöyle taktikler uyguluyorduk” vs. vs.

Dediğim gibi anlatılan hiç bir şey şaşırtmadı. Çünkü çok klişe ancak bir o kadar da gerçek olan bir laf var. Eğer ürüne para ödemiyorsanız ürün sizsinizdir.

Belgeselde bunu izliyoruz. Kişi bilgileri nasıl toplanıyor, ne amaçlarla kullanılabiliyor, bunları yapmak için nasıl yasal zemin hazırlanıyor, siz kullanımınızı düşürseniz bile hangi tür uyarmalarla sizin tekrar uygulamaya dönmeniz sağlanıyor vb.

Çok aktif bir sosyal medya kullanıcısı olmadığım için çok da etkilenmedim açıkçası. Ha bütün gününü sosyal medyada geçiren insanlar da bu belgeselden sonra hesaplarını silmemiştir bence.

En başta da belirttiğim gibi bir günah çıkartma olmuş. Çok da beklentiniz olmadan izlerseniz üzülmezsiniz..

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir