Yüzyıllık Yalnızlık
Kitabın başında bir soy ağacı veriliyor. Büyük dede onun çocukları çocuklarının çocukları vs. Ne alaka diyebilirsiniz ilk başta. Ama sayfalar ilerledikçe isimlerin birbirine karıştığını göreceksiniz. Özellikle aynı isimlerin sürekli kullanılması bu aile ağacını oldukça mantıklı bir hale getiriyor. Ara ara dönüp bakabiliyorsunuz. Bir süre okuduktan sonra zaten kişilere ve çocuklarına aşina oluyorsunuz ve akıyor kitap. Yazarı Gabriel Garcia Marquez. Kendisi nobel edebiyat ödülü kazanmış 1982’de. Kitabı okuduktan sonra daha detaylı baktım kendisine ve alanında yetkili bir abi olduğunu gördüm.
Kitaba gelecek olursak, çok fazla kişinin ve çok fazla olayın geçtiği bir hikaye. Tabi sürekli değişen kişi ve olayların yanında hiç değişmeyen olduğu yerde kalan kişiler de bulunuyor.
Kişilerin gelişimini değişimini veya olduğu gibi kalışını okuyoruz. Bazen de farklı kişilerin aynı döngülerden geçtiğini görüyoruz.
Açıkçası olayları okurken acaba ne oldu diye meraklanıp sayfaları hızlı hızlı çevirdim. Bu durum kitabın sonuna kadar böyleydi diyebilirim. E bu da çok normal bence çünkü 5387 tane karakter var kitapta.
Tabi tek tek olaylardan bahsetmek mümkün değil çünkü inanılmaz fazla olay geçiyor. Siyaset mi ararsınız, aşk mı, ihtiras mı, devrim mi, darbe mi.. Her şey var kitapta. Bazı olaylar bir kişinin başından geçerken bazı olaylar ailenin birden fazla üyesini etkiliyor. Tabi bazı olaylar da ailenin tamamını etkiliyor, kimileri farkında olmasa da.
Kitap olimpiyatçıları tarafından okunması gereken bir kitap olarak nitelendiriliyormuş, okuyup kenara koydum. İyi ki de tanıdık bir olimpiyatçım var..