Yavuz Sultan Selim

Öncelikle benim gibi bir kitap kurdu nasıl olur da 2 ayda anca bi kitap bitirir diyerek kendimi eleştiriyorum. Sanırım kitap türü önemli bi etken. Bu sefer bir roman, hikaye ya da kurgu seçmedim. Uzun zamandır okumak istediğim bir padişahtı Yavuz. Ancak öyle bir padişah ki birileri bunu yaptı derken diğerleri hayır onu yapmadı diyor. Bu yüzden güvenilir bir kaynak bulmak için biraz vakit harcadım. Sonucunda da Prof. Dr. Feridun Emecen’in yazdığı kitabı okumaya karar verdim. Tabi bu kitap için de güvenilir demek ne derece doğru bilmiyorum ama, bunu bahane edip hiç okumamaktan iyidir diye düşünüyorum. Kitapta Yavuz dönemi kaynaklara dayandırılarak ele alınmış. Yerli ve yabancı yüzlerce kaynak verilmiş. Bu demek değil ki bilgilerin tamamı güvenilir. Siz istediğiniz kaynağı seçerek yazdığınızı destekleyebilirsiniz. Yavuz denilince akla sadece maalesef Şah İsmail ile girdiği mücadele geliyor. Halbuki bu olay 8 yıllık hükümdarlığındaki onlarca önemli olaydan sadece bir tanesi. Kitapta da tabi bu konuya değinilmiş ama sadece bir bölümde. O yüzden sadece bu olayı okumak istiyorum derseniz İskender Pala’nın kitabını okuyun derim. Tabi onun bir tarih kitabı olmadığını unutmayalım.

Bu kitaptan önce de Yavuz’un nasıl bir padişah olduğunu az çok biliyordum, ama okuduktan sonra daha bi aydınlandım. Bir kere evet sinirli, asabi, herkesin korktuğu ve karşısında titrediği bir padişah. Yeniçerilerin desteğiyle tahta geçmiş olsa da tahta çıkma töreninde yaptığı hareket gerçekten ancak bu derece keskin olan bir adam tarafından yapılabilir. Kısa sürede kazandığı başarılar da zaten durgun bir adamın yapabileceği şeyler değil. Ayrıca ataları batıya doğru giderken o doğudan gelebilecek tehlikeleri sezip seferlerini ona göre planlamış ve uzunca bir süre Osmanlı İmparatorluğu’nun doğudan gelebilecek tehditlerden uzak kalmasını sağlamıştır.

Kutsal toprakları fethetme şerefine de Yavuz erişmiştir. Şehrin anahtarı kendisine verildiğinde “Hakimü’l Harameyn” unvanı ile anılmak istenmiştir. Ancak kendisi bu unvanı “Hadimü’l Harameyn= Mekke ve Medine’nin hizmetçisi” şekline çevirerek nasıl bir kul olduğunu da göstermiştir.

Osmanlı döneminin en hırçın padişahını bir kitapla anlamak tabi ki mümkün değil. Belki yüzlercesini okusak yine anlayamayız ama bi yerden başlamak lazım. Bence bu kitap başlangıç için ideal kitaplardan biri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir