Hayvan Çiftliği
En son 10 sene önce bir kitabı bi günde bitirmiştim. Tabi bu kitaba hafta sonu başlamamın önemi de büyük. Yapacak tabi ki çok daha eğlenceli aktiviteler vardı ama ben evde kalıp kitap okumayı tercih ettim. En azından günün bir bölümü. İyi ki de öyle yapmışım. Bu kitaba bir otobüste başlasaydım ve ineceğim durak gelseydi muhtemelen o durağı kaçırırdım. Okurken o derece keyif aldım diyebilirim. Yazar George Orwell kitabı 1945 de yazmış. Stalin dönemine bir gönderme olarak yazıldığı söyleniyor. Kendisi tabi ki kitaptaki karakterler ile gerçek hayattaki karakterleri eşleştirmiyor bir yerde ama okuyunca çok da zor değil kimin kim olduğunu anlamak.
Adamın tekinin bir çiftliği var. Çiftlikte domuzundan atına tavuğundan koyununa çeşit çeşit hayvanlar var. Çiftlik sahibi bu hayvanlara minimum bakım yapıp maksimum verim almak istiyor. Tabi bu durum da hayvanların canını iyiden iyiye sıkıyor. En sonunda bir darbe yapma kararı alıyorlar ve çiftlik sahibini kaçırmayı başarıyorlar. Darbeden hemen sonra da kendilerine 7 madde belirliyorlar. Bu maddelere uyarsak sorun çıkmadan yaşarız diye düşünüyorlar. Bu darbede tabi ki en akıllı hayvanlar olarak domuz ve köpeklerin payı yüksek. Zeka seviyesi daha az olan at ve koyunlar daha çok ayak işleri ile ilgileniyor.
İlk başlarda herşey güllük gülistanlık. Karşılaşılan sorunlarda zeki olan domuzların bir karar vermeleri bekleniyor. Zaman zaman bu kararlar sorgulansa da ne de olsa en zeki onlar deyip diğer hayvanlar denileni yapıyor.
Günler haftalar geçiyor ve lale devri bitiyor. Artık tartışmalar baş kaldırmalar boy gösteriyor. Bu esnada da domuzların köpekleri kendilerine koruma olarak seçtiklerini ve eğittiklerini görüyoruz. Gayet demokratik yollarla devam eden hayatları bir anda diktatörlüğe doğru yol alıyor. Bu süreçte 7 maddenin tamamı ihlal ediliyor. Hayvanların “4 ayak iki 2 ayak kötü” sloganı devşirilerek “4 ayak iyi 2 ayak daha da iyi” halini alıyor.
Kitap 150 sayfa ama anlattıkları çok daha fazla. Oradaki hayvanların temsil ettikleri kişileri bulmak 1945’de de 2015’de de mümkün. Sanırım sene 2500 de olsa bu kitaptaki karakterler yine birilerine uyacaktır.
Kitap boyunca hayvanların değişimlerini görmek, karakterlerinden nasıl vazgeçtiklerini okumak bir tarih belgeselini izlemek gibiydi.
Hadi benim vaktim vardı boştum bir günde bitirdim ama iki günden fazla sürede mazeretsiz yere bu kitabı bitirmeyen kişiyi sorgularım.